top of page

Wanneer winterbanden?


We genieten met z'n allen nog van de laatste warme dagen van 2018. De koude dagen staan weer bijna voor de deur, dus ook voor je auto. Bij koude temperaturen hoort ook het dilemma van de winterbanden. Is het wel nodig om winterbanden te nemen en wanneer doe je banden-wissel? In deze blog leggen we dat uit.


Gouden regel Het weer wordt alsmaar onvoorspelbaarder en de winter kan opeens streng worden. Het is daarom niet verstandig om het risico te nemen en met verkeerde banden de weg op te gaan. Als je je houdt aan de gouden regel van de winterbanden, dan zit je altijd goed. De regel is dat wanneer de temperatuur onder de 7°C daalt, het tijd is voor winterbanden.


Waarom winterbanden? Vaak vragen klanten ons waarom ze hun zomerbanden van oktober tot april moeten wisselen voor winterbanden. Deze periode komt overeen met een seizoensgebonden temperatuurdaling in Nederland. Daarom is het een goede indicator die aangeeft wanneer het tijd is om te wisselen van zomer- naar winterbanden. Wanneer de gemiddelde temperatuur onder de 7°C komt, zijn zomerbanden minder prestatiegericht. Het is dan tijd om winterbanden te gebruiken die gecertificeerd zijn. Deze banden hebben rubberen verbindingen die zacht blijven bij lage temperaturen en een sterk gegroefde profieldiepte die voor de meest optimale prestaties zorgt op koude wegen.


Winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar als je je in een afgelegen gebied bevindt dat gevoelig is voor extreme weersomstandigheden, dan is het wel aanbevolen. In vele andere Europese landen is het echter wel verplicht om met winterbanden te rijden gedurende enkele wintermaanden (zoals Duitsland, Oostenrijk, Estland, Finland, IJsland, etc.). Zorg er dus voor dat je weet welke regels er in welk land gelden voordat je op reis gaat.


Tip! Van zodra de winterbanden gemonteerd zijn moet je maandelijks de bandenspanning checken van elke band. Als het warm wordt, voegt je 0,2 bar toe aan de aanbevolen bandenspanning om de verschillen te corrigeren die veroorzaakt worden door koude temperaturen.


Goedkope winterbanden nodig? Check onze nieuwe Outlet-pagina.


Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 18.00 uur.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page