top of page

Check je oliepeil


Je olie controleren en bijvullen: iedereen weet dat je dat moet doen, maar wie weet ook hoe je de olie moet bijvullen? Vergis je niet: veel mensen hebben nog nooit de motorkap van hun auto omhoog gedaan, laat staan hun oliepeil gecontroleerd of olie bijgevuld. Terwijl dat wel belangrijk is om schade aan je motor te voorkomen. Tijd voor wat simpele tips!


Waarom olie bijvullen?

Een verkeerd motoroliepeil kan schade aan de motor veroorzaken. Zowel teveel als te weinig olie is niet goed voor je auto. Je motor kan dan vastlopen, waardoor je plotseling een noodstop maakt. Een nieuw motorblok is dan de enige oplossing en dat kan in de kosten lopen. Controleer daarom 1 keer per maand het oliepeil van je auto.


Hoe oliepeil checken?

1. Zet de auto op een vlakke ondergrond

2. Doe de motorkap omhoog

3. Haal de peilstok eruit en maak deze schoon

4. Doe de peilstok terug in de olietank en haal hem weer eruit

5. Lees de oliepeil af. Deze moet tussen het min. en max. teken staan.

6. Stop de peilstok weer terug


Olie bijvullen

Het meest ideale is als het oliepeil tussen het minimum en maximum niveau is. Is je oliepeil te laag? Volg de onderstaande stappen om je olie bij te vullen:


1. Draai de vuldop van de olietank los. Deze is te herkennen aan het oliekannetje waar druppels uit vallen.

2. Vul de olie met een trechter bij.

3. Draai de vuldop weer terug op de olietank.

Tip: het verschil tussen min. en max. is 1 liter.


Welke olie?

Olie is er in verschillende soorten en merken. In de handleiding van je auto lees je welke geschikt is. Op een fles motorolie staan 2 getallen gescheiden door een W. Bijvoorbeeld 10W-40. Deze getallen staan voor de ‘viscositeit’; hoe vloeibaar de olie is. De W staat voor Winter. Het eerste getal is hoe vloeibaar de olie is als het koud is (in de winter). Het tweede getal hoe vloeibaar de olie bij een warme motor. Hoe kleiner dat getal achter de W, hoe dunner de olie is bij kou en hoe gemakkelijker de auto start.


Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 18.00 uur.

801 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page